کانتینر دیتاسنتر ماژولار

چکیده مدیریتی


اخیراً محصولات و سازندگان تجهیزات ماژولار مسیر جدیدی برای مراکز داده به وجود آورده‌اند؛ به‌طوری‌که طراحی آن‌ها عملاً وارد عصر جدیدی شده است. مرکز داده ماژولار رویکردی مبتنی بر ماژول‌های پیش‌ساخته یا روشی برای دستیابی ماژولار به زیرساخت مرکـز داده می‌باشد. راه‌حل ماژولار بهتـرین ایده‌ها را برای طراحـی، قابلیت اطمینان و کارآئـی گردآوری کرده، در یک پکیـج پیش‌ساخته، قابل تکرار و بهینه ارائه می‌دهد. یک جستجوی ساده در بازار محصولات ماژولار و بررسی مزایای متعدد یک راهکار ماژولار، باعث می‌شود که صاحبان مراکز داده به فکر بهینه‌سازی استراتژی‌های سازمانی افتاده و مراکز داده خود را مورد بازبینی قرار دهند.

درروش سنتی، طراحی یک مرکز داده بر اساس تأمین نیازمندی‌های تجهیزات IT موجود و پیش‌بینی بار برای 10 تا 15 سال آینده انجام‌شده، با صرف هزینه‌های سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری زیاد، طی مدت‌زمان طولانی اجرا می‌گردد اما درروش ماژولار، این کار با استفاده از ماژول‌های پیش‌ساخته بازمان اجرای کوتاه، انعطاف‌پذیری و بازدهی بالا صورت می‌گیرد ضمن اینکه سرمایه‌گذاری، بهره‌برداری و توسعه نیز به‌صورت ماژولار (به‌اندازه نیاز در آینده کوتاه‌مدت) می‌باشد.

یکی از محصولاتی که برای اجرای روش ماژولار ارائه گردیده، مرکز داده کانتینری (1) است که در راستای استراتژی‌های کلان بانک‌ها و مراکز داده کاربردهای وسیعی برای آن مترتب هست. مدیران و بهره‌برداران معمولاً به دنبال قابلیت توسعه، انعطاف‌پذیری، کاهش هزینه‌ها و افزایش ظرفیت مراکز داده خود هستند و مرکز داده کانتینری همه این امکانات و مزایا را فراهم می‌نماید. بر این اساس و در راستای رفع نیاز بانک‌ها و صنعت IT کشور، شرکت “نارین تک فرتاک” اقدام به طراحی و ساخت یک مرکز داده کانتینری نموده که ازجمله موارد کاربرد آن می‌توان به 5 سناریو زیر اشاره نمود:

1- مرحله گذار در بازسازی و بهینه‌سازی مراکز داده سنتی

2- وضعیت‌های اضطراری یا موقتی (حوادث غیرمترقبه و پروژه‌های موقت، آزمایشی یا فورس‌ماژور که زیرساخت آن‌ها مهیا نیست)

3- افزایش ظرفیت مراکز داده سنتی

4- ساخت مراکز داده جدید (احداث و اجرای سایت‌های پشتیبان در سوله به‌جای صرف هزینه زیاد برای احداث ساختمان)

5- مرکز داده اجاره‌ای (کاهش هزینه‌ها از طریق اجاره کردن یا کسب درآمد و ارزش‌افزوده با اجاره دادن مرکز داده کانتینری)

در ادامه به معرفی و بررسی قابلیت‌های این محصول که در زمره تجهیزات ماژولار قرار می‌گیرد، می‌پردازیم.

1-Container Data Center

مقدمه


درروش سنتی، مراکـز داده معمولاً بر اساس پیش‌بینی نیاز مشتریان و بهره‌برداران در چند سال آینده طراحی می‌شوند. به این صورت که بر اساس بررسی‌های انجام‌شده، فضای فیزیکی موردنیاز ارزیابی‌شده و برای این امر اختصاص می‌یابد. به همین دلیل روش مذکور باعث می‌شود صاحبان مراکز داده سنتی متحمل هزینه بسیار زیاد و صرف مدت‌زمان طولانی برای احداث آن گردند. به‌علاوه عدم تناسب ابعاد طرح با نیاز اولیه منجر به هزینه‌های بهره‌برداری غیرمعقول و درنتیجه اتلاف منابع می‌شود. این در حالی است که سازمان‌ها برای ارتقاء وضعیت خود سه هـدف اصلی را دنبال می‌کنند: افـزایش درآمد، کاهـش هزینه و بهره‌برداری بهینه از منابع. اخیراً در صنعت IT مفهومی با عنوان “Modularity” مطرح گردیده که همه اهداف فوق را تأمین می‌نماید. بنا به تعریف، راه‌حل ماژولار برای مرکز داده رویکردی است بر اساس استفاده مکرر از اجزاء پیش‌ساخته که توسعه‌پذیری را امکان‌پذیر نموده، اجرا و راه‌اندازی را تسریع می‌کند و به‌عبارت‌دیگر ارزش کسب‌وکار سازمان را بهبود می‌بخشد. ارزش کسب‌وکار سازمان عبارت است از “میزان سود به ازای هزینه” و رابطه آن به‌صورت زیر است:

چنانچه “قابلیت دسترسی” و “چابکی” (صورت کسر) ماکزیمم و “هزینه کل مالکیت” (مخرج کسر) مینیمم گردد، “ارزش کسب‌وکار سازمان” به بیشترین حد ممکن خواهد رسید. در ادامه به بررسی اثرات مثبت ماژولار بودن تجهیزات مراکز داده بر روی پارامترهای فوق و درنتیجه ارتقاء سطح ارزش کسب‌وکار بانک‌ها خواهیم پرداخت؛ اما قبل از آن لازم است جهت آشنای بیشتر با این پارامترها تعریف دقیق آن‌ها را مدنظر قرار دهیم.

الف) قابلیت دسترسی

برای این پارامتر تعبیرهای مختلفی ارائه‌شده است. برخی آن را معادل باقابلیت اطمینان تجهیزات می‌دانند اما درواقع فراتر از آن است. تعریف تکنیکال آن توسط IEEE(4) به‌صورت زیر ارائه‌شده است:

قابلیت دسترسی یک سیستم یا دستگاه عبارت است از سطح دسترسی به آن و امکان بهره‌برداری از آن در هنگام نیاز.

بر این اساس قابلیت دسترسی با اندازه‌گیری مدت‌زمان عملیاتـی بودن سیستم یا دستگاه تعیین‌شده، به‌صورت درصد بیان می‌گردد و علاوه بر قابلیت اطمینان تجهیزات به عوامل دیگری ازجمله MTTR(5) و خطای انسانی نیز بستگی دارد.

ب) چابکی

چابکی عبارت است از توانائی سیستم در سازگاری با تغییرات و فرصت‌های غیرمنتظره بازار.

این تعریف جنبه‌های مختلفی دارد که از آن جمله می‌توان به‌سرعت در طراحـی و اجـرا (مخصـوصاً برای پروژه‌هائی با محـدودیت زمانی)،

1- Availability                          2- Agility                                 3- Total Cost of Ownership

4- Institute of Electrical and Electronics Engineers                  5- Mean Time To Recover

توسعه‌پذیری و قابلیت پیکربندی مجدد اشاره نمود. چابکی به‌اندازه سایر پارامترها در هزینه سرمایه‌گذاری کل مؤثر است. وقتی یک سازمان علاوه بر قابلیت تأمین نیازهای فعلی، چابکی لازم برای رفع نیازهای آتی را نیز داشته باشد ریسک خطای پیش‌بینی از بین می‌رود و نرخ بازگشت سرمایه بهینه می‌گردد.

ج) هزینه کل مالکیت

هزینه کل مالکیت یک سیستم یا دستگاه عبارت است از مجموع هزینه‌های سرمایه‌گذاری، بهره‌برداری و نگهداری در طول عمر مفید.

مهم‌ترین عامل افزایش هزینه کل مالکیت Over-Design بودن طراحی‌ها است که اتلاف قابل‌توجه منابع و به‌ویژه افزایش هزینـه انرژی را در پی دارد. اگرچه علت اصلی این امر لحاظ کردن عدم قطعیت در طراحی‌ها است، نمی‌توان انتظار داشت که از آن صرف‌نظر گردد؛ چراکه هزینه تحمیلی ناشی از Under-Design ممکن است به‌مراتب از هزینه Over-Design بودن طراحی بیشتر باشد. چاره کار در به‌کارگیری راه‌حلی است که قابلیت توسعه داشته باشد، به‌نحوی‌که همیشه بتواند نیاز سازمان را تأمین نماید. در طراحی‌های سنتی که به‌صورت منحصربه‌فرد، غیرقابل انعطاف و معمولاً Over-Design انجام می‌شد امکان بهینه‌سازی همزمان همه پارامترهای فوق وجود نداشت. به‌عبارت‌دیگر برای سریع و ارزان بودن، کیفیت قربانی می‌شد و چنانچه نیاز به‌سرعت و کیفیت بود، هزینه به‌شدت افزایش می‌یافت؛ اما خوشبختانه به لطف یک روش اثبات‌شده همه این محدودیت‌ها از بین رفته است. این روش همان استراتژی استانداردسازی به روش ماژولار است که در بالا به آن اشاره شد. اجزاء ماژولار با ساختار و ارتباطات استاندارد همه‌چیز را آسان، سریع و ارزان می‌کند؛ هم برای سازنده، هم برای طراح و هم برای مجری و کاربر. در صنعت IT نیز طراحی ماژولار همه این مزایا را برای بهره‌برداران مخصوصاً بانک‌های کشور به همراه خواهد داشت.

چنانچه زیرساخت یک مرکز داده به‌صورت ماژولار طراحی شود قابلیت دسترسی و چابکی سیستم افزایش‌یافته، هزینه کل مالکیت کاهش می‌یابد. دلایل این امر در ادامه موردبحث و بررسی دقیق‌تر قرار می‌گیرند.

الف) ماژولار بودن تجهیزات چگونه باعث افزایش قابلیت دسترسی سرویس‌های مراکز داده می‌گردد؟

مهم‌ترین عوامل مؤثر بر قابلیت دسترسی عبارت‌اند از: قابلیت اطمینان تجهیزات، MTTR و خطای انسانی.

 افزایش قابلیت اطمینان تجهیزات


تولید انبوه اجزاء ماژولار به‌مراتب بیشتر از میزان تولید اجزاء غیر ماژولار است و همین واقعیت باعث کاهش میزان خرابی در مرحله تولید قطعات می‌شود. علاوه بر آن تجهیزات ماژولار را می‌توان به‌راحتی برای رفع خرابی به کارخانه سازنده مرجوع کرد که این امر نیز کیفیت تعمیرات را نسبت به انجام آن در محل بهره‌برداری بالاتر می‌برد. این موارد باعث افزایش قابلیت اطمینان تجهیزات و کاهش Down Time در ارائه خدمات مراکز داده بانکی می‌گردد.

کاهش MTTR

یک دستگاه ماژولار خراب به‌راحتی و در مدت‌زمان کوتاهی با نمونه مشابه قابل تعویض است. درنتیجه زمان بازیابی سیستم ماژولار نسبت به روش‌های غیر ماژولار به‌مراتب بهبود می‌یابد و این به معنای کاهش Down Time است.

کاهش خطای انسانی

خطاها و فاکتورهای انسانی در مراکز داده اجتناب‌ناپذیر هستند. مطالعات انجام‌شده نشان می‌دهد که 40 تا 60 درصد از Down Time های غیرمنتظره در اثر خطای انسانی است. لذا از بین همه راههای افزایش قابلیت اطمینان، کاهش خطای انسانی بیشترین تأثیر را دارد. استفاده از تجهیزات ماژولار باعث روشن‌تر شدن عملکرد تجهیزات، ساده‌تر شدن روال‌ها، راحت‌تر شدن فراگیری و درنتیجه کاهش احتمال هرگونه خطای انسانی می‌گردد.

ب) ماژولار بودن تجهیزات چگونه باعث افزایش چابکی در سرویس‌دهی مراکز داده می‌گردد؟

برای افزایش چابکی در ارائه خدمات زیرساخت مراکز داده سه هدف دنبال می‌شود: سرعت در طراحی و اجرا، توسعه‌پذیری و قابلیت پیکربندی مجدد.

سرعت در طراحی و اجرا

درروش سنتی لازم بود هزینه طراحی‌های Over-Size (برای تأمین نیاز 10 سال آینده) توجیه شود و همین امر عملیات اجرا را با تأخیر مواجـه می‌ساخت؛ اما ازآنجاکه اجزاء ماژولار فقط به‌اندازه تأمین نیاز فعلی سفارش داده می‌شود، برنامه‌ریزی و طراحی سریع‌تر صورت می‌پذیرد. به همان نسبت نصب، اجرا و بهره‌برداری هم سریع‌تر انجام می‌شود و مدت‌زمان آن از چند ماه به چند هفته تقلیل می‌یابد.

توسعه‌پذیری

ساختار ماژولار، پیکربندی بهینه تجهیزات برای هر فضای فیزیکی دلخواه را امکان‌پذیر می‌نماید. علاوه بر آن می‌توان زیرساخت مرکز داده را فقط برای تأمین نیاز فعلی طراحی نمود و با رشد بار مصرفی، بدون نیاز به خاموش کردن سرویس‌های قبلی ماژول‌های جدید به آن اضافه کرد. این استراتژی (استفاده به‌اندازه نیاز) علاوه برافزایش سرعت در برقراری سرویس‌های مراکز داده، باعث صرفه‌جوئی در هزینه‌ها نیـز می‌گردد.

قابلیت پیکربندی مجدد

امروزه پیشرفت تکنولوژی به‌گونه‌ای است که تجهیزات IT تقریباً هر 2 سال یک‌بار به‌روز می‌شوند. قابلیت‌ها افزایش و ابعاد فیزیکی آن‌ها کاهش می‌یابد. درنتیجه با افزایش مداوم چگالی بار (Blade Server ها)، لازم است زیرساخت فیزیکی مراکز داده هم به‌طور پیوسته مورد بازبینی قرارگرفته، بهینه‌سازی شود. بنابراین یکی از فاکتورهای عمده برای افزایش چابکی در زیرساخت فیزیکی مراکز داده، توانائی پیکربندی مجدد، ارتقاء و جابجایی آن‌هاست. تجهیزات ماژولار با داشتن این قابلیت‌ها روال بازسازی را ساده و سریع‌تر می‌نمایند.

ج) ماژولار بودن تجهیزات چگونه باعث کاهش هزینه کل مالکیت مراکز داده می‌گردد؟

مهم‌ترین اجزاء تشکیل‌دهنده هزینه کل مالکیت عبارت‌اند از: هزینه سرمایه‌گذاری، هزینه بهره‌برداری و هزینه نگهداری.

هزینه سرمایه‌گذاری

کل هزینه‌ها از برنامه‌ریزی و طراحی تا لحظه راه‌اندازی و شروع به کار سیستم، هزینه‌های سرمایه‌گذاری را تشکیل می‌دهند و ساختار ماژولار از دو طریق این هزینه را کاهش می‌دهد:

1) خریداری زیرساخت فیزیکی فقط به‌اندازه تأمین نیاز فعلی سازمان نه برای ماکزیمم بار برنامه‌ریزی‌شده در سالهای آینده

2) کوتاه شدن زمان پروسه‌ها (از برنامه‌ریزی تا راه‌اندازی) و عدم نیاز به مشاوره یا کمک سایر سازمان‌ها (به دلیل سادگی و قابل‌فهم بودن)

هزینه بهره‌برداری

هزینه انرژی مصرفی یک مرکز داده، عمده‌ترین بخش هزینه کل مالکیت را به خود اختصاص می‌دهد و توسعه‌پذیری زیرساخت ماژولار با افـزایش تقاضا به این معنـی است که فقط به‌اندازه نیاز فعلی از برق و سیستم‌های خنک‌کننده استفاده می‌گـردد و این امـر موجبات صرفه‌جوئی قابل‌توجهی در هزینه بهره‌برداری را فراهم می‌آورد.

 هزینه نگهداری

طراحـی ساده و قابل فهم تجهیزات ماژولار، یادگیری را آسان و پروسه‌های نگهداری را مؤثـر و کم خطا می‌نماید. درنتیجه به‌جای صـرف هزینـه برای برون‌سپاری، عملیات نگهـداری می‌تواند توسـط پرسنـل داخل سازمان انجام شود. همچنیـن قابلیت اطمینان بالاتـر و MTTR

پائین تر ساختار ماژولار نسبت به سیستم غیر ماژولار به معنی کاهش زمان Down Time و جریمه‌های مربوطه هست.

روش ماژولار اگرچه برای صنعت مرکز داده مفهوم جدیدی به نظر می‌رسد، قبلاً در سایر صنایع بکار گرفته‌شده است. اصولاً یک راه‌حل ماژولار در صنعت مرکز داده عبارت است از یک یا چند ماژول که از ترکیب آن‌ها باهم می‌توان تجهیزات IT را راه‌اندازی و بهره‌برداری کرد. ماژول‌های مذکور می‌تواند شامل تجهیزات IT، زیرساخت الکتریکال، تجهیزات مکانیکال و یا ترکیبی از همه آن‌ها باشد. بر همین اساس شرکت “نارین تک فرتاک” اقدام به طراحی و ساخت یک مرکز داده کانتینری نموده که سناریوهای کاربری، ویژگی‌ها و پیش‌نیازهای آن در ادامه آورده شده است.

سناریوهای کاربری مرکز داده کانتینری شرکت نارین تک فرتاک


سناریوهای احتمالی برای استفاده از این محصول عبارت‌اند از:

1- مرحله گذار در بازسازی (بهینه‌سازی) مراکز داده سنتی

در برخی از موارد بازسازی مراکز داده سنتی می‌تواند بدون جابجایی تجهیزات صورت پذیرد اما برای بهینه‌سازی‌های زیر بنائی لازم است از یک محل موقت برای انتقال سرویس‌ها و تجهیزات استفاده شود. در چنین موقعیتی برای بازیافت ظرفیت سیستم الکتریکال و یا مکانیکال (برودتی)، می‌توان به طور موقت از این مرکز داده کانتینری بهره گرفت به‌گونه‌ای که امکان نقل‌وانتقال تجهیزات IT یا سرویس‌های مربوطه در هنگام عملیات بازسازی فراهم گردد.

2- وضعیت‌های اضطراری و یا موقتی

قابل‌حمل بودن این مرکز داده به‌علاوه سرعت نصب و بهره‌برداری، استفاده سریع از آن برای برقراری سرویس‌های بانکی در هنگام بروز حوادث غیرمترقبه، شرایط اضطراری و یا موقت را امکان‌پذیر نموده است. همچنین در مواردی که فراهم کردن زیرساخت موردنیاز زمان‌بر است و یا تعلل در اجرا باعث از دست رفتن فرصت بازار می‌شود، می‌توان با استفاده از این مرکز داده کانتینری، زمان ورود به بازار و بازگشت سرمایه را تا حد زیادی تقلیل داد. در محل‌هایی که زیرساخت برق شهری فراهم نباشد نیـز می‌توان با استفاده از دیزل ژنراتور مناسب آن را راه‌اندازی نموده، مورد بهره‌برداری قرارداد.

3- افزایش ظرفیت مراکز داده سنتی

توسعه یک مرکز داده سنتی ممکن است به دلایل متعدد متوقف‌شده، ظرفیت آن تکمیل گردد. از آن جمله می‌توان به محدودیت فضای فیزیکی، زیرساخت الکتریکال و بازدهی سیستم خنک‌کننده اشاره نمود؛ اما به دلیل افزایش چگالی بار تجهیزات IT، مراکز داده اغلب با محدودیت‌های ظرفیت زیرساخت الکتریکال و یا مکانیکال مواجه می‌شوند. مرکز داده کانتینری شرکت نارین تک فرتاک با مصرف بهینه انرژی این محدودیت‌ها را به تعویق می‌اندازد.

4- ساخت مراکز داده جدید:

برای ساخت مراکز داده در هر ابعادی (هم کوچک و هم بزرگ)، می‌توان از این مرکز داده کانتینری بهره گرفت. در این صورت به‌جای صرف هزینه‌های بسیار هنگفت جهت احداث ساختمان برای یک مرکز داده سنتی، می‌توان تعداد زیادی از این تجهیزات را به‌سرعت و با کمترین هزینه در یک سوله راه‌اندازی و بهره‌برداری نمود.

5- مرکز داده اجاره‌ای:

مزایای استفاده از یک مرکـز داده کانتینـری اجاره‌ای اساساً مشابه مزایای اجاره کردن یک مرکز داده سنتی است؛ اما ازآنجاکه هزینه سرمایه‌گذاری، بهره‌برداری و نگهداری یک مرکز داده کانتینری کمتر از نوع سنتی است، طبعاً هزینه اجاره نمودن آن نیز کمتر خواهد بود. اجاره دادن این مرکز داده هم باعث کسب درآمد و ارزش‌افزوده برای سازمان‌ها می‌گردد.

 ویژگی‌های مرکز داده کانتینری شرکت نارین تک فرتاک


این محصول بر اساس مفهوم اجزاء ماژولار طراحی‌شده و از همین رو به‌کارگیری آن کلیه مزایای سیستم‌های ماژولار (که در مقدمه به آن‌ها اشاره گردید) را برای کسب‌وکار مراکز داده بانکی کشور به همراه خواهد داشت. به‌کارگیری تکنیک‌های مهندسی پیشرفته CAD(1)، CAE(2) و CAM(3) در مراحل طراحی، تحلیل و تولید این محصول باعث دستیابی به کیفیت قابل‌قبول و ویژگی‌های منحصربه‌فردی شده که در این بخش به‌طور خلاصه به بررسی برخی از آن‌ها می‌پردازیم:

الف) ویژگی‌های فیزیکی:

این مرکـز داده با استفاده از ماژول‌هایی در ابعاد یک کانتینر 20 فوت استاندارد تولیدشده، قابلیت توسعه و جابجایی دارد. به‌عبارت‌دیگر در

صورت افزایش میزان بار سیستم بانکی می‌توان با به‌کارگیری ماژول‌های مشابه، زیرساخت موردنیاز را توسعه داده و تأمین کرد. همچنین در صـورت نیاز به جابجایی، کل سیستم را می‌توان به کانتینرهای 20 فوتی استاندارد تفکیک کرده، به محل جدید منتقل و دوباره مونتاژ نمود.

1- Computer Aided Design                      2- Computer Aided Engineering                               3- Computer Aided Manufacturing

برای محافظت در برابر لرزش‌های احتمالی حین جابجایی، تجهیزات به ضربه‌گیر مجهز می‌باشند. طراحی این مرکز داده کانتینری به‌گونه‌ای است که قابلیت بهره‌برداری در همه مناطق آب و هوائی کشور را دارا می‌باشد.

برای راحتی، رک‌ها روی ریل‌هایی مستقرشده‌اند تا در هنگام عملیات نصب، راه‌اندازی، تعمیر و یا تعویض تجهیزات، امکان جابجایی جهت دستیابی به فضای کافی برای کاربران وجود داشته باشد. در این مرکز داده کانتینری 20 فوتی، U252 از فضای رک‌ها به تجهیزات IT اختصاص‌یافته است.

ب) ویژگی‌های سیستم الکتریکی

سیستم الکتریکی این محصول بر اساس رده‌بندی موسسه Uptime در حد TIER III طراحی‌شده است؛ به‌گونه‌ای که قابلیت تغذیه از دو مسیر مجزا را دارد. کیفیت توان (1) موردنیاز تجهیزات IT نیز توسط UPS های Double Conversion On-Line با افزونگی N+1 و 10 دقیقه زمان پشتیبانی دربار نامی تأمین می‌گردد. سیستم توزیع برق که مجهز به (2)ATS، (3)EPO، Surge Protection و سیستم حفاظت جان می‌باشد، بر اساس استانداردهای ملی و بین‌المللی طراحی‌شده است. جهت صرفه‌جوئی در مصرف انرژی، لامپ‌های LED برای سیستم روشنایی بکار گرفته‌شده است. چگالی بار تجهیزات IT این مرکز داده کانتینری بیش از KW/Rack 20 می‌باشد.

ج) ویژگی‌های سیستم مکانیکی

برودت موردنیاز تجهیزات IT توسط سیستم خنک‌کننده گازی (DX) باقابلیت Natural-Direct Free Cooling تأمین می‌گردد. عملکرد این سیستم به‌گونه‌ای است که چنانچه شرایط محیطی (دما و رطوبت) بر اساس تنظیمات کاربر مناسب باشد مسیر ورود و خروج هوای آزاد را به‌طور اتوماتیک بازنموده، از برودت طبیعی برای خنک‌کردن تجهیزات استفاده می‌کنـد؛ درنتیجه این امـر (4)PUE کل سیستم تا حد زیادی کاهش می‌یابد (بنا به تعریف، PUE عبارت است از نسبت کل توان مصرفی مرکز داده به توان مصرفی تجهیزات IT و هرچه به عدد 1 نزدیک‌تر باشد، بهتر است). برای هماهنگی با سیستم الکتریکی، سیستم خنک‌کننده در حد TIER III طراحی گردیده است.

سیستم اطفاء حریق نیز بر اساس تکنولوژی روز و بدون نیاز به لوله‌کشی، با استفاده از کپسول‌های Aerosol طراحی‌شده که بافرمان تجهیزات اعلام حریق فعال می‌گردد. برای وضعیت‌های اضطراری هم یک Anti Panic Bar بر روی درب تعبیه‌شده است.

د) ویژگی‌های سیستم حفاظت فیزیکی

این سیستم شامل 2 دوربین حفاظتی (یکی در داخل و دیگری در بیرون مرکز داده) به‌علاوه سیستم کنترل دسترسی برای احراز هویت و ثبت تردد افراد به مرکز داده کانتینری است.

و) ویژگی‌های سیستم کنترل و مانیتورینگ

سیستم کنترل و مانیتورینگ مربوطه شامل نرم‌افزار و سخت‌افزار جهت جمع‌آوری و ارسال اطلاعات بر روی شبکه یا دریافت و اجرای دستورات بر اساس پروتکل‌های استاندارد می‌باشد. اطلاعات جمع‌آوری‌شده شامل پارامترهای الکتـریکی (ولتاژ، جـریان، فرکانس، ضریب قدرت، کیفیت توان، وضعیت کلیدها)، پارامترهای مکانیکی (دما، رطوبت، وضعیت فن‌ها و تجهیزات اعلام و اطفاء حـریق) و … می‌باشد.

1- Power Quality                      2- Automatic Transfer Switch                  3- Emergency Power-OFF                        4- Power Usage Effectiveness

پیش‌نیازهای مرکز داده کانتینری شرکت نارین تک فرتاک


این محصول برای راه‌اندازی و بهره‌برداری به فضای فیزیکی و زیرساخت الکتریکی مناسب نیازمند است. برای دفع حرارت توسط سیستم خنک‌کننده و استفاده از قابلیت Free-Cooling، لازم است در فضای آزاد نصب شود. برای دستیابی به بالاترین سطح قابلیت اطمینان نیز باید از دو مسیر برق شهری و دو مسیر نیروگاه برق اضطراری (دیزل‌ژنراتور) تغذیه گردد.

برخی از ویژگی‌های کانتینر دیتاسنتر شرکت نارین تک فرتاک عبارت‌اند از


1- ماژولاریتیو قابلیت توسعه

طراحی این محصول به‌گونه‌ای است که مفهوم ماژولارتی در کلیه سیستم‌های آن ازجمله: سیستم الکتریکی، سیستم خنک‌کننده و حتی فضای فیزیکی (کانتینر) رعایت شده است.

کانتینر ماژولار به‌عنوان ایده جدیدی که در شرکت نارین تک فرتاک طراحی و اجراشده، این امکان را به مشتریان می‌دهد که بر اساس نیاز فعلی، طول کانتینر را انتخاب نمایند. به‌عبارت‌دیگر، اساساً این کانتینـر از ماژول‌های تقریباً 2 متری تشکیل‌شده که هر ماژول آن گنجایش 3 رک استاندارد با پهنای 60 سانتیمتر را دارا می‌باشد. در صورت نیاز به فضای بیشتر، (در هر زمان دلخواه) امکان توسعه این کانتینر وجود دارد و می‌توان با مونتاژ کردن یک یا چند ماژول دیگر به فضای فیزیکی موردنیاز دست‌یافت. قابلیت منحصربه‌فرد کانتینر ماژولار فوق‌الذکر این است که می‌توان ماژول‌های تشکیل‌دهنده آن را از ورودی‌های تنگ (مثل درب یک اتاق) عبور داد و کانتینر را در داخل اتاق مونتاژ نمود. شکل 1 نمای بیرونی یک کانتینر دیتاسنتر 20 فوت (6 متری- متشکل از 3 ماژول) محصول این شرکت را نشان می‌دهد.

در این محصول از UPS های ماژولار، تابلو برق ماژولار (کشوئی)، سیستم خنک‌کننده ماژولار، کانال هوای ماژولار و … استفاده‌شده و در صورت نیاز همگی آن‌ها امکان توسعه دارند

 

نمای بیرونی کانتینر دیتاسنتر ماژولار (20 فوتی) شرکت نارین تک فرتاک
نمای بیرونی کانتینر دیتاسنتر ماژولار (20 فوتی) شرکت نارین تک فرتاک

2- قابلیت دسترسی بالا

این کانتینر دیتاسنتر بر اساس TIER 3 (استاندارد TIA-942) طراحی‌شده به‌گونه‌ای که فاقد Single Point of Failure بوده و از دو مسیر الکتریـکی تغذیه می‌گردد (هر مسیـر شامل یک ترانسفـورماتور و یک دیزل‌ژنـراتور). افزونگی پکیج‌های خنک‌کننده آن N+1 در نظـر گرفته‌شده به‌طوری‌که در صـورت خرابی یکـی از پکیج‌ها، ظرفیـت خنک‌کنندگی بقیه آن‌ها بار گرمائی سرورها را جبران می‌نماید. دمپـرهای قابل تنظیم (در راهروی خنک امکان کنترل جهت و میزان هوادهی کانال‌ها را فراهم می‌نماید و در صورت خرابی یک پکیج می‌توان یکنواختی دمای هوای در جلوی رک‌ها را تضمین کرد.

ماژولار بودن UPS (با افزونگی N+1) و تابلو برق (با افزونگی 2N) باعث می‌شود در صورت خرابی یک ماژول، عملیات تعویض بدون ایجاد وقفه یا در کمترین زمان امکان‌پذیر گردد و سرویس‌ها از دسترس خارج نشوند.

 3- بهره‌وری انرژی بالا

باهدف صرفه‌جوئی در مصرف انرژی، برای سیستم خنک‌کننده این کانتینر دیتاسنتر پکیج‌هایی مجهز به Free-Cooling و برای سیستم روشنایی، چراغ‌های LED بکار گرفته‌شده است. تفکیک هوای گرم و سرد (جلو و پشت رک‌ها) نیز توسط یک Divider در بالای تجهیزات انجام می‌شود. تبادل حرارتی کانال‌های ماژولار هوا (که هوای سرد خروجی پکیج‌ها را به داخل راهروی سرد هدایت می‌نماید) توسط عایق‌های حرارتی به حداقل ممکن رسیده است. علاوه بر آن جدار داخلی و خارجی کانتینر توسط عایق‌های Polyurethane پرشده و از پنلهای Decorative با خاصیت عایق حرارتی (و ضد حریق) برای داخل کانتینر دیتاسنتر استفاده‌شده است. همه عوامل فوق‌الذکر باعث شده که بهره‌وری انرژی این کانتینر دیتاسنتر نسبت به دیتاسنترهای معمولی افزایش یابد.

 

 نمای داخلی کانتینر  دیتاسنتر 20 فوتی شرکت نارین تک فرتاک را نمایش می­دهد.
نمای داخلی کانتینر  دیتاسنتر 20 فوتی شرکت نارین تک فرتاک را نمایش می­دهد.

ویژگیهای میکرومگاکانتینردیتاسنتر شرکت نارین تک فرتاک

1- رعایت الزامات پدافند غیرعامل کشور:

استتار، اختفاء، متحرک بودن و … از جمله اقدامات و مفاهیم اساسی پدافند غیرعامل است که امکان رعایت آنها در دیتاسنترهای سنتی (Brick and Mortar) وجود ندارد. میکرومگاکانتینـردیتاسنتـر شرکت نارین تک فرتاک با داشتن قابلیتهای فوق، برتری قابل ­توجهی نسبت به دیتاسنترهای سنتی دارد. بانکها و سازمانهائی که به دلیل در اختیار داشتن اطلاعات حساس ملّی ملزم به احداث سایتهای پشتیبان و رعایت الزامات پدافند غیرعامل هستند، می­توانند با بکارگیری این محصول نیازهای خود را برطرف نمایند.

گالری تصاویر مربوط به کانتینر دیتاسنتر ماژولار

جهت بزرگنمایی کلیک کنید

2- امکان مونتاژ در محل بهره­ بردار:

در شرایطی که به دلیل محدودیت ابعاد ورودیها یا محل مورد نظر بهره­بردار، انتقال و نصب کانتینرهای معمولی پیش­ساخته امکان­پذیر نیست می­توان اجزاء میکرومگاکانتینردیتاسنتر شرکت نارین تک فرتاک را به محل مذکور منتقل و مونتاژ نمود. طراحی منحصر به فرد این محصول به گونه­ای است که امکان مونتاژ آن در کارخانه یا محل مورد نظر بهره­بردار وجود دارد.

3- ماژولاریتی و قابلیت توسعه:

همه تجهیزات بکارگرفته شده در میکرومگاکانتینردیتاسنتر شرکت نارین تک فرتاک از جمله: UPSها، تابلوهای برق و … به صورت ماژولار طراحـی شده­اند. این مفهوم حتی در مورد خود کانتینـر هم رعایت شده است. کانتینـر مذکور از ماژولهائی با طول (تقریباً) 2 متر تشکیل شده که با توسعه آن (استفاده مکرر از ماژولها) می­توان به کانتینرهای استاندارد 20 فوت، 40 فوت و … دست یافت.

4- قابلیت سفارش به اندازه مورد نیاز:

ماژولار بودن میکرومگاکانتینردیتاسنتر شرکت نارین تک فرتاک این امکان را به بهره ­برداران می­دهد که محصول مذکور را به اندازه نیاز فعلی خود سفارش دهند. یک ماژول 2 متری قابلیت نصب و راه­اندازی 3 رک استاندارد (با عرض 60 سانتیمتر) را دارد. با افزایش سرویسها، بهره­بردار می­تواند با توسعه این محصول (سفارش ماژولهای 2 متری) زیرساخت فیزیکی مورد نیاز خود را تأمین نماید.

5- زمان استقرار کوتاه (Time To Deploy):

چابکی (Agility) سازمانها در برقراری سرویسهای مورد نظر مشتریان، یکی از مهمترین فاکتورهای رقابت است و دیتاسنترهای سنتی با مدت زمان طولانی ساخت (از 2 تا چند سال)، مانع این امر هستند. بر خلاف دیتاسنترهای سنتی، میکرومگاکانتینردیتاسنتر شرکت نارین تک فرتاک در مدت چند هفته تولید و به محل مورد نظر بهره­بردار منتقل می­شود.

6- هزینه سرمایه­گذاری کمتر:

یکی از مزیتهای کانتینردیتاسنترها نسبت به دیتاسنترهای سنتی، هزینه سرمایه­گذاری کمتر است. میکرومگاکانتینردیتاسنتر شرکت نارین تک فرتاک با ماهیت ماژولار خود این امکان را به بهره ­بردار می­دهد که علاوه بر مزیّت عمومی کانتینردیتاسنترهای استاندارد (20 فوت و 40 فوت)، ابعاد کانتینر و هزینه سرمایه­گذاری را تا حدود یک سوم کانتینردیتاسنترهای 20 فوت تقلیل دهند.

7- هزینه بهره­برداری کمتر:

سیستم روشنائی و سیستم خنک­کننده میکرومگاکانتینردیتاسنتر شرکت نارین تک فرتاک به گونه­ای طراحی شده که کمترین مصرف انرژی در طول سال را داشته باشد. برای سیستم روشنائی از چراغهای LED و برای سیستم خنک­ کننده از پکیجهائی که مجهز به تکنولوژی Free-Cooling هستند استفاده گردیده است. تکنولوژی Free-Cooling که دیتاسنترهای پیشرفته دنیا نظیر Facebook، Google و … از آن استفاده می­کنند، در هوای سرد از برودت طبیعی هوا برای خنک­کردن دیتاسنتر استفاده نموده و با صرفه­جوئی در میزان مصرف انرژی هزینه بهره­برداری را کاهش می­دهد.

8- Plug and Play:

میکرومگاکانتینردیتاسنتر شرکت نارین تک فرتاک به محض انتقال از کارخانه به محل مورد نظر بهره­بردار و اتصال به زیرساخت الکتریکی، قابل استفاده می­باشد. در صورت نیاز به جابجائی این محصول، همین پروسه توسط بهره­بردار قابل انجام است.

9- نگهداری ساده (عدم نیاز به سازه و ساختمان):

نگهداری این محصول بسیار ساده بوده و لازم نیست تمهیدات خاصی برای آن در نظر گرفته شود. مقاومت بالای میکرومگاکانتینردیتاسنتر شرکت نارین تک فرتاک در برابر نفوذ آب یا ذرات گرد و غبار (IP56)، امکان نگهداری آن در فضای باز را به بهره­بردار می­دهد.

10- ضدسرقت:

کلیه اتصالات میکروکانتینردیتاسنتر شرکت نارین تک فرتاک مخفی بوده و از بیرون غیرقابل ­دسترسی است. درب ورودی این محصول نیز از نوع ضد سرقت می­باشد و دسترسی به داخل آن صرفاً برای افرادی که مجوز ورود دارند امکان­پذیر است.